Padişah Macunu
Padişah macunu, Geleneksel Türk kültürünün eşsiz şifa kaynaklarından birisi olan padişah macunu yüksek enerji içeren baharat ve onlardan oluşur. Macun kelimesi köken itibariyle Arapça "acn" kelimesinin Türkçeye uyarlanmış halidir. Türkçe de yoğurmak, kıvama getirmek anlamındadır. Padişah macununun diğer adı da kuvvet macunudur. Padişah macunu ilk başlarda padişahlar için hazırlanmıştır.
Bunun orijinal tarifi topkapı sarayında bulunmaktadır. Padişah macununun orijinal içeriği şöyledir, - 30 gram tarçın,
- 30 gram karanfil,
- 30 gram anasonu imarı,
- 15 gram kereviz tohumu,
- 15 gram udul kahr,
- 31 gram kebabe,
- 31 gram ısırgan tohumu,
- 33 gram şalgam tohumu,
- 31 gram turp tohumu,
- 30 gram mastika tohumu,
- 33 gram sinameki,
- 31 gram ak günlük,
- 31 gram üzerlik tohumu,
- 29 gram acı badem yağı,
- 63 gram çörek otu,
- 16 gram misk,
- 190 gram şeker,
- 550 gram bal.
Padişah macunu nasıl yapılır?
Demir geniş bir havan içerisinde şeker ile bir güzel dövülür ve toz haline getirilir. Yarım kg saf bal eklenerek karıştırılır. 3 saat dinlendirildikten sonra koyu bir kıvama getirilir. Bu Padişah macunu sabah akşam aç karnına bir tatlı kaşığı yenilir. Topkapı sarayı arşivlerinde Padişah macunu için şu not bulunmaktadır. Bu padişah macunun padişah hazinesinden çıkmıştır ki Mehmet Han Hazretlerine terkip edip yapmışlardır. Cümleten nef'i budur ki kimse erlikten kalmış olsa bile ya da bir hatun çocuk doğurmasa veya bedeninde ne tür bir hastalık ve illetter var ise 40 sabah aç karna ve 40 akşam aç karna yediği vakit 16/21 yaşında bir yiğit gibi olur, kişi kadın ise 18 yaşında genç bir kız gibi olur"denilerek Padişah macununun gücüne vurgu yapılmıştır.
Günümüzde en yaygın olarak çocuğu olmayan kişiler tarafından talep olunmaktadır.
19.01.2024 18:48:24
Padişah Macunu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|