{ "title": "Tımar Sistemi", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/timar-sistemi.jpg", "date": "20.01.2024 10:53:35", "author": "Aybar", "article": [ { "article": "Tımar Sistemi, Osman Devleti döneminde uygulanmış olan toprak yönetim şekillerinden birisidir. Osmanlı Devleti miri arazileri (Kamu arazileri), sipahi adı verilen devlet bünyesindeki kişilere maaş olarak verilmektedir. Ancak bu kişiler aldıkları bu topraklardaki halkı hem besleyerek hem de asker yetiştirerek hem devlete asker sağlamakta hem de devletin denetimini sağlamaktadırlar. Tımar sahibi olacak kişinin asker kökenli olması gerekmektedir. Tımar Sistemi Tanzimat Fermanı'yla kaldırılmıştır.

Tımar Sisteminin Uygulandığı Yerler

Osmanlı Devleti'nde Tımar Sistemi genellikle Rumeli Bölgesi, Bosna, Mora, Teselya, Trakya, Batı ve Orta Anadolu bölgelerinde uygulanmaktadır. Nadir olarak da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Halep, Şam, Irak, Arabistan, Mısır ve Garp Ocaklarında da uygulanabilmektedir.

Tımar Sisteminin Osmanlı Devleti'ne Faydaları Nelerdir?

Tımar Sistemi Osmanlı Devleti'ne öncelikle tarımsal üretim anlamında fayda sağlamaktadır. Sipahi askerlerinin desteği ile Osmanlı Devleti savaşlarda da fayda sağlamaktadır. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin taşradaki otoritesini temsil etmektedirler. Tımarlı sipahiler atlı birlikler olmaktadırlar. Ok, yay ve mızrakla savaşlarda Osmanlı ordusuna destek vermektedirler. Tımar Sistemi Osmanlı Devleti'nin tarım arazilerinde vergi toplama zorunluluğunu da ortadan kaldırmıştır. Sipahiler sahip oldukları topraklardan topladıkları vergilerle hem kendi maaşlarını almaktadırlar hem de devlete asker yetiştirmektedirler. Tımar Sistemi Osmanlı Devleti'nin taşradaki kolu olmaktadır.

Tımar Sisteminde Halkın Durumu

Tımar Sistemine dahil edilen bölgelerde yaşayan halk bulundukları yerden ayrılamazlardı. Eğer bir köylü bulunduğu yerden ayrılmak isterse sipahiye tazminat ödemek zorundadır. Buna çift bozan akçesi denilmektedir. Eğer köylü kaçarak toprağını terk ederse, sipahi tarafından on veya on beş sene kadar zorla toprağında tutulmaktadır.

Tımar Sisteminin Kaldırılması

Tımar Sistemi de birçok askeri sistem gibi ateşli silahlarla birlikte önemini kaybeden sistemlerden olmuştur. 16. Yüzyılda Avusturya cephesinde ateşli silahların kullanılması atlı süvari ve sipahileri zayıf göstermiştir. Bu sayede Yeniçerilerin de önemi artmıştır. Ancak bu durum Osmanlı Devleti'ni maddi anlamda zora sokmuştur. Yeniçeri birliklerinin sayısının giderek artması ile Osmanlı Devleti'nin nakit ihtiyacı da artmıştır. Bunun üzerine devlet Tımar Sistemi'nin yerine anında fazla para getirecek olan İltizam Sistem'ini tercih etmiştir. Tımar Sistemi'nin içerisinde yer alan toprakların büyük kısmını İltizam Sistemi'nde kullanan devlet, fiili olarak sonlandırmasa da 19. Yüzyıl başına kadar Tımar Sistemi'nden vazgeçmemiştir. 1839 yılında Tanzimat Fermanı'yla birlikte de tamamen kaldırılmıştır.
" } ] }