{ "title": "Şehzade Mustafa", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/sehzade-mustafa.jpg", "date": "21.01.2024 14:11:53", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "Şehzade Mustafa, şehzadenin başına gelen ve içler acıtan bir sonla biten taht kavgasında nefesi boğularak feda edilmiş bir hikâye. 1515 yılında Manisa'da dünyaya gelen babası Sultan Süleyman'ın Mahidevran Sultan'dan olma oğlu. Şehzade Mustafa, 1533 ila 1541 yılları arasında Saruhan Sancak Beyliğinde bulunmuştur. Saruhan \"Manisa\" padişah adayının görev yaptığı yer olarak kabul edilirdi. 1541'de Amasya Sancak Beyliğine getirildi. Saruhan Sancak beyliğini ise kardeşi Şehzade Mehmet'e verildi. Şehzade Mehmet'in 1453'te beklenmedik bir şekilde ölümünden sonraki, Saruhan Sancak Beyliğine Şehzade Selim'e verilirken, bu arada Şehzade Mustafa'yı Konya Sancak Beyliğine getirildi. Şehzade Mustafa Sultan Süleyman'ın şehzadeliği sırasında hayatta kalan ve en büyük oğlu olmak dolayısıyla kendisini tahtın en güçlü adayı olarak görüyordu. Hürrem Sultan'dan olma Mehmet, Selim, Bayezid ve Cihangir'in doğumu onun bu adaylığını sarsmış, Hürrem Sultan da kendi oğullarından birini tahta oturtmak için Sultan Süleyman'ın üzerinde büyük bir baskı oluşturur. O tarihin Osmanlı sistemine göre ileride hangi şehzadenin tahta çıkacağı önceden kararlaştırılamaz, hiç kimsede kendisinden sonra birini varisi olarak gösteremez, gösterse de bunun herkes tarafından ve özellikle diğer hanedan mensuplarının kabulü olmazmış. Hürrem Sultan arasında, kendi oğullarından birini tahta çıkarmak için büyük bir mücadele başlamıştı.

Şehzade Mustafa Kişiliği; 

Şehzade Mustafa çok iyi eğitilmiş, çok cesur ve başarılı bir askerdi de aynı zamanda iyi de bir şairdi. Görüntüsü ve tavırlarıyla dedesi Yavuz Sultan Selim'e çok benziyordu. Halk ve asker nezhinde de çok sevilirdi. İran'ın sınırında, İstanbul'dan 26 gün uzaklıktaki bir mesafede Annesi de onunla birlikte yaşıyor ve oğlunun hayatta kalabilmesi için her türlü önlemi alıyor. Şehzade Mustafa'nın annesini büyük ölçüde sevip saydığı söyleniyor. Herkes onun için babasının yerine tahta çıkmasını istiyordu. Yeniçerilerin de onun hükümdar olmasını isterler. Sultanın bütün kullarının arzusu da budur, çünkü ilk oğlu olmasından ziyade çok dürüst, cömert ve cesur olmasıydı. Topraklarına gelen yeniçeriye, sultanın kullarına, yalnızca çok iyi davranmakla kalmayıp, onları misafir ediyor ve çok güzel hediyeler de sunuyor. Her ihtiyaçları için yeniçeriler kendisine rahatça başvurabiliyorlar. İşte sahip olduğu namı da böyle kazanmış. Her ne kadar herkes Şehzade Mustafa'nın Sultan Süleyman'dan sonra tahta geçmesinin uygun olduğunu düşünse de Hürrem ve Rüstem Paşa Şehzade Mustafa'ya karşı müthiş bir nefretleri vardı. Artık yapılan entrikalardan yorulmuş olan Şehzade bunun da Rüstem Paşa'nın bir dolabı olarak adlandırdı. Sefere çıkmak için hazırlanmış olan babasının elini, eteğini öpmek için çadıra yollandı. Kendi için kurulmuş tuzağın farkına varamadı bile. Ayrıca atılan uyarı okunu önemsemedi bile. Otağa gitmeyerek babasını kızdırmak, hiddetlendirmek istemedi Şehzade Mustafa.

Şehzade Mustafa Ölümü; 

Şehzade Mustafa, tarih kaynaklarından kimilerine göre otağa geldiğinde onu 7 cellat karşıladı. Kimilerine göre babası bir perdenin arkasında Şehzadenin ölümüne şahitlik etmek için otağında Mustafa'yı beklemekteydi. Şehzade Mustafa'nın öldürülmesini bu sırlı perdenin arkasında izledi ve o an Sultan Süleyman ile perde arasında kaldı. Anlatılanlara göre Şehzade Mustafa çok güçlü biriydi. 7 cellat onu al-aşağı etmeye yetmedi. Şehzade Mustafa, Sultan Süleyman'dan medet umarak \"Babaaaa!\" diye bağırıyordu. Babasının otağındaki taht bölmesine doğru kaçmak için mi, yoksa konuşmak için mi bilinmiyor. Bedenini sürüklemeye çalışırken son darbeyi Zal Mahmut Ağa vurdu. Şehzade Mustafa'yı altına alıp boğdu. Rivayete göre Sultan Süleyman orada infaz sırasında olayı izlerken öldürülmesinden sonra başında yas tutmuştur ve ölene kadar Mustafa'nın pişmanlığıyla yaşamıştır. Naşın çevreye sunumu gözdağı niteliği taşımaktaydı. Şehzadelerin katli sarayda, devlet adamları ve yeniçeriler arasında öfkelenmelere sebep oldu. Ardından Hürrem bu durumdan bir suçlu bulmalıydı ve suçlu da bulundu Rüstem Paşa ki bu da doğruydu. Rüstem Paşa görevden azledildi. Cayır, cayır yanan yüreklerin soğuması imkânsızdı. Şehzade Mustafa Tahta geçmek istediği söylentilerinin ardından 6 Ekim 1553 günü, Konya Ereğlisi'nde babası Sultan Süleyman tarafından boğdurtuldu. Şehzade Mustafa'nın naşı Bursa'ya 2. Murad'ın türbesine gömüldü.

Şehzade Mustafa Ailesi; 

Zevcenin adı bilinmemektedir. 1525, Kırım doğumludur. Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra 1555'te Pertev Mustafa Paşa ile evlendirilmiştir.

Şehzade Mustafa Çocukları

" } ] }