{ "title": "Padişah Macunu", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/padisah-macunu.jpg", "date": "19.01.2024 18:48:24", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Padişah macunu, Geleneksel Türk kültürünün eşsiz şifa kaynaklarından birisi olan padişah macunu yüksek enerji içeren baharat ve onlardan oluşur. Macun kelimesi köken itibariyle Arapça \"acn\" kelimesinin Türkçeye uyarlanmış halidir. Türkçe de yoğurmak, kıvama getirmek anlamındadır. Padişah macununun diğer adı da kuvvet macunudur. Padişah macunu ilk başlarda padişahlar için hazırlanmıştır. Bunun orijinal tarifi topkapı sarayında bulunmaktadır. Padişah macununun orijinal içeriği şöyledir,
Padişah macunu nasıl yapılır?

Demir geniş bir havan içerisinde şeker ile bir güzel dövülür ve toz haline getirilir. Yarım kg saf bal eklenerek karıştırılır. 3 saat dinlendirildikten sonra koyu bir kıvama getirilir. Bu Padişah macunu sabah akşam aç karnına bir tatlı kaşığı yenilir. Topkapı sarayı arşivlerinde Padişah macunu için şu not bulunmaktadır. Bu padişah macunun padişah hazinesinden çıkmıştır ki Mehmet Han Hazretlerine terkip edip yapmışlardır. Cümleten nef'i budur ki kimse erlikten kalmış olsa bile ya da bir hatun çocuk doğurmasa veya bedeninde ne tür bir hastalık ve illetter var ise 40 sabah aç karna ve 40 akşam aç karna yediği vakit 16/21 yaşında bir yiğit gibi olur, kişi kadın ise 18 yaşında genç bir kız gibi olur\"denilerek Padişah macununun gücüne vurgu yapılmıştır. Günümüzde en yaygın olarak çocuğu olmayan kişiler tarafından talep olunmaktadır.
" } ] }