{ "title": "Osmanlı Paraları", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/osmanli-paralari.gif", "date": "21.01.2024 13:06:03", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Osmanlı Parası, Osmanlı Devleti ilk kurulduğu andan itibaren, 1299 yılından 1923 yılına kadar 25'ten fazla çeşitli altın, gümüş ya da bakır olarak medeni paralar kullanılmıştır. Osmanlı Devleti ilk kurulduğu zamanlarda, Selçuklulara ait olan sikkeleri İkinci Murad zamanına kadar kullandılar.

Osmanlı Parası şunlardır
  1. Akçe-i Büzürg: 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından bastırılmış olup, 9 gram ağırlığında olan çok değerli bir para olmaktaydı. Yaklaşık olarak 10 Akçe değerinde olduğu için Gümüş-i Sultaniye olarak adlandırılmıştı.
  2. Atik Rumî: İkinci Mamud zamanında bastırılmış olan ve Yazılı Mahmudiye olarak bilinen, dört defa bastırılmış olan çok değerli bir paradır.
  3. Bürgus: Bir kuruşluk Osmanlı Parası olarak bilinen Suriyeliler tarafından bastırılan gümüş paralara verilen isimdir. Çok küçük bir para olduğu için bu ismi almıştır.
  4. Cedid Eşrefi: bu para gümüş bir paradır. Yaklaşık olarak 90 akçeye eşitti. Üçüncü Ahmed döneminde bastırılan paralardan bir tanesi olmaktadır. İlk olarak paranın üzerine tuğra olarak bastırılmıştır. Böylece herhangi bir sahtekarlığın oluşumunun önüne geçilerek, alışverişlerde insanlar daha kolay alışveriş yapmışlardır.
  5. Cedid Rumî: İkinci Mahmud tarafından, hükümdarlığı boyunca altı kez bastırılmış olan halk arasında Yazılı Mahmudiye olarak bilinen para çeşididir.
  6. Cedid Zincirli: 1725 yılında Üçüncü Ahmed döneminde bastırılan 24 ayar altından yapılan ve 110 dirhem ağırlığında 100 tane bastırılan İstanbul ilinde kurulan ilk darphanede basılmıştır.
  7. Cedit Osmanlı kuruşu: Üçüncü Ahmet döneminde basılan ve Tuğralı kuruş olarak bilinen yaklaşık olarak 120 akçe değerinde olan Osmanlı Parası olmaktadır.
  8. Cedit Rumî: İkinci Mahmut, Hükümdarlığının dokuzuncu yılında bastırmış olduğu ve on beşinci yılına kadar var olan altın paradır.
  9. Cedit Zer-i Mahsup: İkinci Mustafa'nın zamanında bastırılan Osmanlı Parası olmaktadır.
  10. Cedit İslâmbol: 1715 yılına ait olan paraların hepsine verilen isimdir. O dönemde basılan üçer kuruşluk altınları ayırmak için kullanılan isimdir.
  11. Cihadiye (Para Birimi): İkinci Mahmut'un hükümdarlığının 2. Yılında harp ve savaş masraflarını karşılayabilmek için bastırılan beş kuruşluk gümüş paralar olmaktadır.
  12. Dar-ül Hilafe: İkinci Mahmut döneminde bastırılan ve Hac görevini yerine getirmek için Hacca gönderilen Surre alayı için bastırılan paralar olmaktadır.
  13. Dirhem-i Ceyyit: Osmanlı Parası olarak kullanılan ve bozuk ya da karışık olmayan gümüş paralar için kullanılan paradır.
  14. Ecnebi kuruşu: riyal ile eş anlamlıdır. 6 yıl boyunca kullanılan ve altın değerinde olan paraydı.
  15. Firade: Osmanlı Devleti'nde var olan darphanede üretilen paraların ayarlarıdır. Altın için 916, gümüş için ise 930 du.
  16. Hayriye Altını: İkinci Sultan Mahmud'un 21 ve 22. Hükümdarlığı için bastırılan altın paralar olmaktadır. Bu para üç çeşitten oluşmaktaydı. Tam, yarım ve çeyrek olarak Osmanlı Parası olarak kullanılmaktaydı.
  17. Kara kuruş: İkinci Sultan Mahmud döneminde, hükümdarlığının 21. Yılında var olan ekonomik krizi bastırmak amacıyla bastırılan paradır.
  18. Ordu-yu Hümayin (Osmanlı Darphanesi): Osmanlı Devleti'nde, Savaş esnasındayken Seyyar Darphaneler bulunmaktaydı. Bu seyyar darphanelerde genellikle İstanbul'dan getirilen kalıplar kullanılırdı.
  19. Sikke-i Hasene: bu Osmanlı döneminde bulunan ve paralara verilen isimdir. Osmanlı devletinde herhangi bir şey alınacağı zaman, nakit para verileceği zaman bu tabir kullanılmaktaydı.
  20. Sultan-i: Fatih Sultan Mehmed tarafından bastırılmış olan ve yaklaşık olarak 3.5 gram ağırlığında olan klasik olan Osmanlı Parası olmaktadır. Bu para en uzun yıl kullanılan para olmaktadır. Bu para halk arasında altın denmekteydi.
  21. Yazılı Mahmudiye: Osmanlı halkı arasında İkinci Mahmud tarafından basılan paraların hepsine verilen isimdir.
  22. Yirmilik Altın: İkinci Mahmud'un padişah oluşunun 26. Yılında bastırılan paradır. Bu para 23 ayar olması ve 1.5 dirhem ağırlığında olmaktadır.
  23. Zer-i Kamertab: bu paranın üzerinde Ay resmi bulunmaktaydı. Osmanlı döneminde basılan altın paralarda sadece bir tanesi olmaktadır.
  24. Zer-i Mahbub: 1787 yılında 3.5 kuruş olarak bastırılmış olan ve İkinci Mustafa tarafından basılarak Mısırlılar tarafından Tuğlalı paralara verilen isim olarak kullanılmaktaydı.
  25. Şahi: İran ve Azerbaycan tarafında kullanılan Osmanlı Devleti'nin kullanmış olduğu Osmanlı Parası olmaktaydı.
" } ] }