{ "title": "Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/osmanli-devleti-yukselme-donemi.gif", "date": "19.01.2024 05:14:01", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi, İstanbul'un fethi 1453 tarihinden Sokullu Paşa'nın öldüğü 1579 tarihi arasındaki dönemi kapsar. Bu dönemin en çarpıcı özellikleri şöyledir:
Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi'nin Önemli İsimleri ve Olayları

1. Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmet)

1451-1481 yılları arasında padişahlık yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'na 18 tane ülke kazandırmıştır. Fatih döneminde göze çarpan en önemli olaylar ise şöyle sıralanabilir:
2. II. BAYEZİD

1481-1512 yılları arasında padişahlık yapmıştır. Padişahlık yaptığı dönemde büyük fetihler yapılmamış, ancak Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi boyunca yapılacak büyük fetihlere; ordunun gücünü arttırarak ve sınırları koruyarak zemin hazırlamıştır. II. Bayezid, babası Fatih'in ölüm haberinin ardından Amasya'dan İstanbul'a daha erken ulaşır ve tahta oturur. Kardeşi Şehzade Cem ise tahtta hak iddia eder ve harekete geçer. Yenilen Cem Sultan Memluk'a daha sonra Karamanoğlu'na sığınır ama destek göremez. En son Senjan Şövalyelerine sığınır, bu noktada Şehzade Cem'den Haçlı Seferleri için faydalanmak isterler ancak Cem Sultan bu teklifi kabul etmez. Bu sebeple de Papa tarafından zehirlenerek öldürülür.

Oğlu Yavuz Sultan Selim Yeniçeri desteğiyle tahtını elinden alır. Yeniçerilerin tahttan indirdiği ilk padişah olmuştur.

3. I. SELİM (YAVUZ SULTAN SELİM)

1512- 1520 yıllarında padişahlık yapmıştır. Önemli olaylar:
  • Mardin, Diyarbakır, Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır ve Hicaz alınmıştır. Mısır ve Hicaz'ın alınmasıyla Baharat Yolu'nun denetim ele geçirilmiştir.
  • Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi içinde en önemli olaylardan biri olan Hilafet ele geçirilmiş ve Osmanlı İslam aleminin lideri olmuştur.
4. I. SÜLEYMAN (KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN)

Saltanatı 1520-1566 yılları arasında 46 yıl sürmüş olup en uzun süre tahtta kalan Osmanlı padişahıdır. Çıkardığı kanunlar sebebiyle Kanuni unvanını almıştır.

Belgrad ve Rodos'un alınması, Osmanlı tarihinde 2 saat süren ve kazanılan Mohaç Savaşı, Hristiyan Birliği'nin ve Avrupa'da başlayan siyasi birliğin oluşmasını engelleyecek stratejileri ve tüm bu başarıları neticesinde Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi'ne adını \"Muhteşem Süleyman\" olarak yazmıştır.

5. Barbaros Hayrettin Paşa

Asıl adı Hızır olan Barbaros Hayrettin Paşa Osmanlı Devleti'nin Kaptan-Deryasıdır. Preveze savaşındaki üstün başarısı ile Akdeniz egemenliği Osmanlı'ya geçmiştir.

6. Sokullu Mehmet Paşa

1566-1570 yıllarında II. Selim ve III. Murat'ın padişahlık devirlerinde sadrazamlık yapmıştır. Hırvat asıllı bir devşirmedir. Sadrazamlığı boyunca başarılı icraatlar yaparak Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi'nin devam etmesini sağlamıştır. Sınırlar Tunus'a kadar genişlemiştir.
" } ] }