{ "title": "Osmanlı Devleti Haritası", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/osmanli-devleti-haritasi.jpg", "date": "20.01.2024 04:29:38", "author": "Fesahat", "article": [ { "article": "Dünyanın ve Türk tarihinin gelmiş geçmiş en büyüklerinden bir tanesi Osmanlı Devletidir. Fetih ettikleri ülkeler bakımından oldukça geniş coğrafyaya sahip olan bu devlet kendine özgü bir Osmanlı Devleti Haritası ya da haritaları bulunmaktadır.

Bütün bu Osmanlı Devleti Haritasında Osmanlının tek tek Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Arabistan Yarımadasına, Anadolu'dan Kuzeye kadar hemen hemen her yeri işgal etmiştir. Ancak öyle bir kişi vardır ki Osmanlının ego manyasına girmemiş olan bir kıtayı ya da daha keşfedilmemiş olan bir yeri gitmeden ve görmeden çizen Kaptan-ı Derya Piri Reis Dünya tarihi arasında Osmanlı döneminde yaşamış bir denizcidir. Bu zat Kanuni Sultan Süleyman zamanında Amerika kıtasını daha keşfedilmeden çizerek büyük bir üne kavuşmuştur.

Osmanlı Devleti Haritası aslında dönem dönem olmaktadır. İlk başta bu harita Beylik Dönemi ile başlar ve Osman Bey, Orhan Bey, Kuruluş, Yükselme, Duraklama, Gerileme ve Dağılma Dönemleri Haritası olarak çeşitlendirilmektedir. Bu haritaların içinde padişahlara ait haritalarda mevcuttur. Fatih, Yavuz ve Kanuni Dönemi Haritası olarak da çeşitlendirilir. Osmanlı Devleti Haritası bölge bölge ya da ülke ülkede çeşitli haritaları bulunmaktadır. Savaş haritaları, antlaşma haritalar, sefer haritaları ya demiryolları haritası gibi çeşitlendirilebilir.

Osmanlı Devleti Haritasının başka bir özelliği ise ülkenin hilafet durumuna olarak bağlı olduğu ülkelerde bulunmaktadır. Bunlar Hindistan Müslümanları olarak bilinen o zamanın Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'tir. Daha sonra ise Maldiv Adaları, Afganistan, Sri Lanka, Singapur, Malezya, Endonezya, Komor Adaları ya da Kenya, Tanzanya, Mozambik, Güney Afrika, Batı Türkistan hanlıkları ve Doğu Türkistan olmak üzere çeşitlendirilebilir.

Osmanlı Devleti Haritasına özgü olarak ise ordunun ya da donanmanın elinde bulundurduğu ülkeler vardır. Başlıca olarak bunlar İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda ve Portekiz gibi güçlü ülkelerdir. Ordusunun bulunduğu ülkeler ise Fransa, İspanya, Malta, Monako, Hollanda, Belçika, İtalya, İsveç, İngiltere, Portekiz, Norveç, İzlanda, İrlanda, Danimarka, Hindistan, Pakistan, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İsviçre, Kanada ve Endonezya olmak üzere bir hayli fazla olan ülkelerdir.

Osmanlı Devleti Haritası 4 geniş çeşide ayrılır. Bunlar Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Afrika haritalarıdır. Osmanlı Devleti 27 Temmuz 1299 tarihinden 1 Kasım 1922 tarihine kadar ego manyasını sürdürmüştür. Bu Devletin yüz ölçümü ise yani haritada çizilen ölçeğin gerçek değeri ise 5.594.400 kilometre karedir.

Osmanlı Devleti Haritası da gösterilen bütün coğrafik alanlardan ise toplamda ordunun elinde tuttuğu ya da hilafet dışında kalan toplam 64 ülke bulunmaktadır. Buna ek olarak ise Türkiye Cumhuriyet Devleti ‘de dâhil olmuştur. Osmanlı Devleti üç kıtanın hâkimi olarak tarih sahnesinde 623 yıl boyunca varlığını sürdürmüş ve yerine Türkiye Devletini bırakmıştır.
" } ] }