{ "title": "Osmanlı Bayrağı", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/osmanli-bayragi.gif", "date": "19.01.2024 05:47:40", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Osmanlı Bayrağı, Osmanlı imparatorluğu bayrakları tarih boyunca değişiklik göstermiş, tek bir bayrak kullanılmamış ve özellikle her dönem ve konuma göre de bayraklarda değişiklikler gözlenmiştir. Osmanlı devletinde kullanılan bayraklar arasında, deniz kuvvetlerinde kullanılan bayraklarda özellikle 3 hilal ağırlıklı bayraklar kullanılmıştır. Bu çeşitliliğin en önemli sebebi de fetihlerdir. Deniz aşırı ülkelerin fethinden sonra, o ülkelere ait gemi bayrakları da çeşitlilik göstermiştir. 1936 yılında kesinleşmiş ve yasalaşmış bayrağımızın kabulünden önce Osmanlı da bayrağın ilk resmi olarak kullanılışı, Sultan Abdülmecit zamanında olmuştur. (1839-1863)

Osmanlı bayrağı özellikleri nelerdir?

Osmanlı imparatorluğunda bayrağın en belirgin şekilleri 3 Hilal, Yıldız, Zülfikar ve Tuğralı sancaklardır. Türklerin mu kıt'asına dayanan tarihlerinde de kullanılan tüm bayraklar da Güneş, Ay, Hilal, Kılıç, At ve Siyah tek sancak kullanılan bayraklar arasında yer alır. Bu ise Türklerin gök tanrı inancının bir göstergesidir. En çok kullanılan renkler ise Kırmızı, Beyaz, Yeşil, Sarı, Siyah ve Mavidir.

Osmanlı İmparatorluğuna ait ilk bayrak ise beyaz üzerine sarı renkli yukarı bakan Hilal ortasından geçen çubuktur. Bunun sebebi Roma imparatorluğundan farklı inanca mensup bir millet olduğumuzun bilinmesi içindi. Hilal İslam'ı temsile ilk kez Osmanlı İmparatorluğu ile başlamıştır.

Türkler de ise ilk Hilal, Uygurlarda Manihaizm dinine ait, manevi şifacıların çadırlarının üzerinde bulunmaktadır ki, bu onların yerinin tespiti içindi. Bu şifacıların çeşitli otlarla ve manevi güçle insanları iyileştirme gücü olduğuna inanılırdı. Bu sebeple de onlara ayrı bir önem gösterilmiş ve çadırlarının üstüne hilal koyularak yerleri belirginleştirilmiştir. O devirden bugüne de hilal Türkler için kutsal bir anlam ifade eder.

Bayrak Osmanlı devletinde yaşayan insanlar için de çok önem arz eder. Osmanlı da ve Türklerin inancına göre vatanın olmadığı yerde din de olamaz ve yaşanamaz. Sancak ve bayrak bu kutsalları temsil eden en önemli ögedir. Aslıda savaşı da değerli kılan bir ögedir, çünkü bayrak, uğrunda savaşılan simgedir. 3 Hilale verilen değer aynı zamanda temsil ettiği İman, ahlak ve adalet terimlerinin karşılığı olmasından da kaynaklanmaktadır.

Osmanlı bayrağı ve sancaklarında bulunan ve kullanılan tüm imgeler yüce bir mana, hedef ve amaç içindir. Türk Birliği, Türk İslam Birliği ve Türk Dünya hakimiyeti ana gaye olarak hep gönülleri süslemiştir. Bu aziz millet 1000 yıldan fazla bu gayeler için çabalamıştır.
" } ] }