{ "title": "Osmanlı Arması", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/osmanli-armasi.gif", "date": "21.01.2024 00:16:40", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Osmanlı Arması, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar süren hakimiyetinin heybetli ve görkemli olan göstergesi olmuştur. Savaş alanlarında ve cephelerde namus gözüyle görülen bu Osmanlı Arması uğruna canlar verilip, feda edilirdi. Uğruna can verecek kadar kıymetli olan bu armaya asla zarar verilmesine izin verilmezdi. Yeryüzü üzerinde bulunan hiçbir armaya nasip olmayacak bir üne ve yaygınlığa kavuşan Osmanlı Arması Osmanlı Halkı tarafından beğenilip, sevilip ve benimsenmiştir. Halkın duygu, his ve özlemlerine hitap eden bu arma her kesime hitap edip, yansıttığı için herkes tarafından baş tacı edilmiştir.

Avrupa'da bulunan monarşilerin zengin ve havalı görsellerden oluşan armalarına karşılık Osmanlılar tuğranın gizemli ve anlaşılmayan görüntüsü ile karşılık göstermişlerdir. Görünümündeki gizem ve büyülü havanın çözülmesinin zorluğu, bir gösterge veya simge olarak neyi anlattığının açıkça anlaşılmaması yeni bir armanın ortaya çıkmasını tetiklemiştir. Yüzyıllara yayılan bir geçmişe sahip, kendi hukuki kuralları olan, anlaşılması kolay simge ve şekillerden oluşan bir armaya ihtiyaç duyulmuştu. Yeni oluşturulacak armanın Batılılar tarafından kolayca anlaşılması ve yeni bir Osmanlı Arması'nın ortaya çıkması zorunlu hale gelmişti.

Osmanlı Arması, Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun yüzyılının son çeyreğine doğru tahta çıkmış olan II. Abdülhamid Han'ın isteğiyle yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nu ' Düvel-i Muazzama ' üyesi yapmak isteyişiyle ve bunun çabaları sonucu olarak mükemmel bir görsel ürün ortaya çıkarılmıştır. Prens Charles Young adındaki bir İngiliz'e tasarlatılan yeni Osmanlı Arması'nda; güneş, 2. Abdülhamid'in Tuğrası, kalkan, sancak, top, mızrak, kılıç, borazan, yay, çapa, hilafet sancağı, Kur'an'ı Kerim, terazi, süngülü tüfek, şefkat nişanı, Mecidi nişanı, nişan-i Osman-i gibi 30 adet ayrı sembol bulunmaktaydı. Bu sembollerin her birinin teker teker anlamları ve açıklamaları vardı.

Yeni Osmanlı Arması'nın en tepesinde bir güneş şekli ve onun etrafında güneş ışıkları bulunmaktaydı. Güneş figürünün ortasında armanın ait olduğu dönemin hükümdarının tuğrası bulunmaktaydı. Onun altında bulunan ağzı yukarıya doğru açık olan bir hilal bulunmaktaydı ve bu hilalin içinde Arapça dönemin hükümdarının ismi ve ' Allah'ın muaffak kılması ve yardımına dayanır öylece hüküm sürer ' anlamında bir söz yazmaktadır. Hilalin altında armanın tam ortasına gelecek şekilde aynalıklı bir kalkan motifi vardır. Bu kalkanın etrafında yıldızlar bulunmaktaydı. Yıldızların sayısı çoğu zaman 12 adet olarak sınırlı kalmış olup, bu 12 yıldız 12 burcu temsil etmektedir. Bu şekilde Osmanlı Devleti, kâinatın tam merkezine yerleştirilmiş görüntüsündeydi. Kalkanın hemen üzerinde bulunan bir sorguç vardı. Bu sorguç Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'i temsil etmekteydi. Bu sembolle Osmanlıların, geçmişlerine ve köklerine ne kadar bağlı olduğu anlaşılmaktadır. Kalkanın sağ yanında Osmanlı Sancağı bulunmaktadır ve bu sancak kırmızı renktedir. Bu sancağın tam karşısında ise Hilafet Sancağı bulunmaktadır. Hilafet Sancağı'nın asıl rengi siyah iken arma üzerine yeşil renk işlenmiş bazen de üzerine üç hilal figürü koyulmuştur.

Armanın merkezinde bulunan kalkandan Osmanlı Sancağına doğru olan bölümdeki semboller ise şöyle sıralanmaktadır:
Osmanlı Sancağı'nın üzerinde bir ok bulunmaktadır. Sancak aleminin alt tarafında ise baltacıklar ocağının kullandığı tek taraflı çift yüzlü olan teberler (Balta) bulunmaktadır. Sırasıyla mızrak ve onun altında el sperlikli tören kılıcı bulunmaktadır. Bunların altında ağızdan dolma bir top ve onun altıda da savaş kılıcı yer almaktadır. Hemen altında ise bozdoğan yani gürz bulunmaktadır. Top ile bozdoğan arasında boynuzdan yapılan bir boru bulunur. Bunun anlamı savaş ilanıdır, bununla birlikte mehterhaneyi temsil etmektedir.

Hilafet Sancağı'nın bulunduğu bölümden uzanan semboller yukarıdan aşağıya doğru şöyle sıralanmaktadır:
Sancak aleminin altında süngü takılmış bir tüfek bulunmaktadır. Onun altında tek yüzlü teber (Balta), sonra da toplu tabanca ve topuz başlı bir asa bulunmaktadır. Asanın şeşper topuzu bulunan kenarına asılı olan bir terazi vardır ve bu terazi adaleti temsil etmektedir. Terazinin üzerinde bulunan kitaplar vardır. Bu kitaplardan üstteki Kur'an'ı Kerimi, alttaki ise diğer hukuk metinlerini temsil eden bir kitaptır. Sancağın altındaki çiçek şekilleri ise Osmanlı'nın estetik yapısını göstermektedir. Buket arasında bulunan güller ise manevi ilham kaynaklarını temsil etmektedir. Buketin hemen altında bulunan çapa (Gemi demiri) Osmanlı'da denizciliğin temsili bir figürüdür.

Armanın merkezinde bulunan kalkanın tam alt yanında bulunan ve dik bir şekilde duran borazan mızıka takımını temsil eder. Borazanın hemen altında çapraz bir şekilde bulunan tirkeş (Ok kuburu, sadak) ile meşale de gece donanmalarını ve ok müsabakalarını temsil etmektedir. Armanın alt tarafını bir yandan diğer yanına kadar süsleyen inci defne yaprakları ve çiçek figürleri arasından beş adet madalya sarkmaktadır. Bu madalyaların ise her birinin birer adı vardır. İsimleri şöyledir:
" } ] }