{ "title": "Osman Bey", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/osman-bey.jpg", "date": "20.01.2024 15:28:32", "author": "Kutsalmış", "article": [ { "article": "
Osman Bey: Namı değer Osman Gazi. 1258 yılında Söğüt'te doğdu.1299 yılında Selçuklu Devletinden ayrılarak Osmanlı Beyliğini kurdu ve ismi asırlar boyu hükümdarlığın adı oldu. Babası Ertuğrul Gazi annesi Hayme Hatun'dur.

Çocukluğu, gençliği ve aldığı eğitimler hakkında kesin bir tarihi kayıt bulunmamaktadır. Babası Ertuğrul Gazi Oğuz Türklerinin Kayı Boyunun lideri idi. Osman Bey'de en küçük oğlu olarak dünyaya geldi. Fakat yiğitlikte kardeşlerinden önce geldiği için babasının en gözde oğlu oldu. Bir rivayete göre 1281 yılında daha 23 yaşında babasının ölümü ile amcası Dündar Bey'le ile taht kavgasına giriştiği söylenmektedir. Abisinden sonra beyliğin kendi hakkı olduğunu düşünen Dündar Bey Osman Bey'e karşı çıktı. Beyliğin ileri gelenleri Dündar Bey'i desteklemekte fakat Anadolu Selçuklu Hükümdarlığı Osman Bey'i desteklediği için Dündar Bey yetersiz kaldıp beyliği Osman Bey'e kaptırmak durumunda kaldı. Daha sonraki yıllarda uslanmayıp Bizans tekfurları ile irtibat halinde olduğu için amcasını öldürttü. Osman Gazi'nin Beyliğin başına geçmesi ile Söğüt ve Domaniç bölgesinde Osmanlı Beyliği kurulmuştur. Bütün Türkmen boylarını toplamıştır. Bu beylik Selçuklu Hükümdarı 3. Alaaddin Keykubad tarafından desteklenmiştir. Ardından Kayı boyuna özgürlük verilmiştir. Devam eden yıllarda Osman Gazi kayın pederi Şeyh Edebali'nin akıl hocalığında ve çevre uç beyliklerin desteği ile beyliği büyütmüş, sınırları genişletmiştir. Beyliğin kurulduğu bölge civarındaki birçok Bizans Tekfurunu kendine düşman etmiş hatta birkaç tanesi tarafından pusuya düşürülmek istenmiştir. Ama her birinden kurtulmayı başarmış ve yoluna devam etmiştir. Beyliğin kuruluş tarihi bellidir ama kuruluş şekli belli değildir. Bir rivayete göre Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılışı sebebiyle kurulduğu, bir rivayete göre de İnegöl'ün fethinden sonra kurulduğu söylenmektedir. 23 yaşında başına geçtiği 5000 kilometre kare beyliği, 16000 kilometre kareye çıkarmış, ömrü at üstünde geçmiştir. Sakarya, Bilecik dolaylarında bulunan Bizans tekfurları ile savaş edip Geyve, Sakarya, Mekece, Akhisar ve Gölpazarı'nı beyliğine dahil etmiştir.

Uzun boylu, çatık kaşlı, geniş omuzlu, ata binince belini eğecek kadar iri yapılı, dinine yürekten bağlı bir yiğit kişilik olan Osman Bey, cesur, cömert ve en önemlisi tedbirli bir olarak anılırdı. Çıktığı bütün seferlerde cihat ruhuyla savaşmış, ölüm anında bile oğluna cihada devam edilsin vasiyetini vermiştir. Hazreti Peygamberin yolundan gitmiş, kendine hiçbir mal varlığı edinmemiştir. Öldüğünde Hazreti Ebubekir misali yanında; bir kılıç, bir zırh, bir at, birkaç koyundan başka malı olmadığı rivayet edilir. Yıllarca savaş meydanlarında yıkılmayan beden Gut hastalığının pençesinde eriyip gitmiş ordusu Bursa'yı kuşattığı günlerde daha fazla dayanamayıp tahtı oğlu Orhan Gazi'ye devir etmiştir. Vasiyet olarak da Bursa'ya gömülmek istemiştir. Fakat vefat ettiği sırada Bursa Fetih edilmediği için Söğüt'e babasının türbesi yanına defnedilmiş, Bursa fethedildikten sonra naaşı Bursa'ya nakledilmiştir. Yedi erkek 1 kız çocuğu sahibi olduğu bilinmektedir. Selçuklular'dan geçen tımar (Bir vergi çeşidi) uygulamaya devam etti. Beylik koltuğuna oturduğunda bir uç beyi iken, beyliğinin son yıllarında uç beylikleri kuran bir padişahtı diyebiliriz. Kardeşi Gündüz Bey'i Eskişehir, Oğlu Orhan Bey'i Karahisar bölgesine uç beyi olarak atadı.

Babasından aldığı 500 obalık küçücük bir beyliği at üstünde, devlet haline getirmiş, gelecekte oluşacak olan kocaman bir imparatorluğun temellerini atmıştır. Adı kıyamet kopana kadar anılacak ender şahsiyetlerden birisidir.
" } ] }