{ "title": "Orhan Gazi", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/orhan-gazi(1).jpg", "date": "20.01.2024 04:54:25", "author": "Özok", "article": [ { "article": "Orhan Gazi: Osmanlı Beyliğinin kurucusu Osman Gazi'nin oğlu ve Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahıdır. 1281 yılında Söğüt'te dünyaya gelmiştir. 1324 yılında babası Osman Gazi vefat edince Beyliğin başına geçmiş ve 1362 yılında vefat edene kadar birçok başarıya imza atmıştır. Eşinin adı; Nilüfer Hatun'dur.

Almış olduğu ilmi eğitim ve askeri eğitim hakkında herhangi bir kayıt yoktur. Babasının ölümünden sonra Osmanlı hanedanına sonradan yerleşen kardeşler arası taht kavgalarının tersine, Orhan Gazi kardeşi Alaeddin Gazi'nin geçmesini istemiş fakat kardeşi sen benden daha usta bir askersin deyip beyliği Orhan Gazi'ye bırakmıştır. Beyliği süresince tıpkı babası ve torunları gibi hep seferler düzenlemiş birçok toprağın Osmanlı toprağı olmasını sağlamıştır. Bıraktığı en büyük iz, Bursa'yı fethedip başkent yapması olmuştur. Günümüzde Bursa'da hala ayakta duran birçok eseri ve hatırası bulunmaktadır. Türbesi de bu şehirde bulunmaktadır. Beylik koltuğuna oturduktan sonra ilk olarak Mudanya, Gebze, İzmit ve Yalova'yı fethetmiş, ardından Akyazı, Mudurnu, Pazar yeri seferleri düzenlenerek buralarda Osmanlı Beyliği'ne dahil edilmiştir. Beyliğinin son yıllarında bir taraftan Ankara'ya, bir taraftan Balıkesir'e, bir taraftan İstanbul'a kadar beyliğin sınırlarını genişletmiştir. Bizans'a karşı ise farklı bir plan uygulamış, aç gözlülük yapıp ben fethedeyim demeyip, yardımcı oluyormuş gibi davranarak asker ve din alimleri göndermiş, Bizans'ın içine yavaş yavaş sızmayı tercih edip, İstanbul'u fethetme işini torunlarına hazırlamıştır. Orhan Gazi'nin gönderdiği askerler ve din adamları yerleşmiş ve zamanla batıya açılarak, Kanuni Sultan Süleyman'a dayanan bir sürecin başlangıcı olmuşlardır. Bu da Orhan Gazi'nin çok engin bir ileri görüşe sahip olduğunun en önemli göstergesi olmuştur. Devlet olma yolunda ilk girişimler Orhan Gazi zamanında yapılmış, bilinen ilk meclis olan vezirlik teşkilatını kurmuştur. Bu sayede tek adamlık sistemi ortadan kalkmış, memleket adına alınan kararlar bu teşkilattan çıkmıştır. Bu sayede Beylik resmi olarak devlet şekline bürünmüştür. Askerlik alanında ilk düzenli ordu kurulması, donanma adına ilk hamleler ve hilal düzeninde cenk taktikleri Orhan Gazi tarafından yapılmıştır. Altı erkek çocuğu ve bir kız çocuğu olduğu bilinmektedir. 1362 yılında vefat edince babasının yanına defnedilmiştir.

Şimdi bugünlerden o günlere bakıyoruz ve diyoruz; Acaba bizler olsak yapabilir miydik? Cevap vermek zor. Memleketi 500 obalı bir beylikten kocaman bir imparatorluğa yükseltmek. İnanmak, başarmak. Sabretmek, gelecek nesillere zemin hazırlayıp zamanı geldiğinde bırakıp köşeye çekilmek. Biz insanların doğasında, yapısında olmayan bir şey. En basitinden bir işe girersin, bir makamın olur hep daha üstünü, daha çok maaş istersin. Ama Orhan Gazi gibi Osman Gazi gibi insanlar dünyaya kafa tutup bir avuç insanla dünyaları fethedip, mütevaziliği hiç elden bırakmamayı becerebilmişlerdir. Bu Peygamber ümmeti olmanın, Allah'a kul olmanın en önemli gereğidir. Ne mutlu bizlere biz bu büyük insanların torunlarıyız.
" } ] }