{ "title": "Nurbanu Sultan", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/nurbanu-sultan.jpg", "date": "19.01.2024 04:20:13", "author": "Nasrullah", "article": [ { "article": "
Nurbanu Sultan, (1525-1587) Yılında, o devrin Venedik Cumhuriyeti'nin toprağı olan Ege Denizi'ndeki Paros adasında, oldukça zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. Osmanlı kaynaklarından alınan bilgiye göre Yasef Nassi'nin kızı olduğu yansıtılmıştır. Osmanlı padişahı III. Murat'ın annesi, Valide Sultan ve II. Selim'in eşidir. 1520'lerde daha 10 yaşlarına yakınken Osmanlı korsanlarının kaçırdığı ve İstanbul'a getirilerek en meşhur ticaret yeri olan Perada köle tacirlerinin birine satıldığı bilinir. Tam ismi ve kaçırdıkları ülkenin ismi bilinmemekle beraber Osmanlı döneminin tarih kaynaklarına göre Yahudi bir ailenin çocuğu olduğu konuşulurken tarihçiler arasında onun bir Venedikli olduğu yönündedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Haseki Hürrem Sultan tarafından saraya alınarak eğitimi verilmeye başlandı. Daha sonraki yıllarda kendisine Hürrem Sultan tarafından Nurbanu kısaca \"ışık saçan kraliçe\" ismi verilerek II. Selim ile evlendirilmiştir. Hürrem Sultan'ın oğlu Selim bütün kardeşlerinin ölümüyle önce Kanuni Sultan Süleyman'ın varisi, daha sonra da 29 Eylül 1566 tarihinde de Kanuni'nin vefat etmesiyle Osmanlı Padişahı olmuştur. Selim'in 21 Aralık 1574 tarihinde ölümü üzerine ise Nur-Banu Sultan'ın oğlu Murat'ın Osmanlı tahtına çıkmasıyla, Nur-Banu Sultan da Valide Sultan unvanını almıştır.

Nurbanu Sultanının Entrikaları

Osmanlı tarihinde Hürrem Sultan'a gelin olan Nurbanu Sultan, aynı kayınvalidesi Hürrem gibi entrika peşinde koşan kadın figüründen biridir. Nurbanu sultan keskin zekâsıyla Hürrem Sultan'ın ilgisini çekerek ve onun tarafından Manisa sancağına eğitimine gönderilmiştir. Geri döndüğünde ise güzelliğiyle de Hürrem Sultan'ın beğenisini kazanmayı başaran Nurbanu Sultan Şehzade Selim ile evlenir ve Hürrem Sultan'ın gelini olur. Şehzade Selim'in Nurbanu'nun aşkıyla yazdığı şiirler Divan Edebiyatı'nın en güzel örneklerinin arasında yer almaktadır. Bu konuyu yakından izleyen yıllarda, bütün kardeşlerinin vefat ölmesiyle Selim önce Kanuni'nin varisi sonra da Osmanlı Devleti'nin padişahı olur. Nurbanu da sarayın tek kadın hakimi olur. Sultan Selim'in hayatına başka kadınlar girse de hiçbiri Nurbanu Sultan kadar etkili olamamıştır. Oğlu Murat'ın padişah olmasıyla birlikte Nurbanu Sultan Valide sultan olur ve Hürrem Sultan gibi uzun süre imparatorluğu perde arkasından yönetir. Nurbanu Sultan oğlunun karısı Safiye Sultan'la girdiği rekabete rağmen saray içindeki etkinliğine uzun müddet devam etmiştir.

Nurbanu Sultan Genel Bilgileri

Adı; Cecilia Rachel Venier-Baffo.

Doğum; 1525 Paros, Kiklad Takım Adaları, Venedik umhuriyeti.

Ölüm; 7 Aralık 1583 İstanbul, Osmanlı Devleti.

Yattığı Yer; II. Selim Türbesi, Ayasofya Camii, İstanbul.

Din; Katolik daha sonra İslam.

Ebeveyn; Paros adası Venedikli Lordlarından Nicolo Venier ile eşi Violanta Baffo Eşi; Sultan II. Selim.

Çocukları; Erkek Çocukları.

Üçüncü Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmed, Mahmud, Cihangir.

Kız Çocukları; Fatma Sultan, Şah Sultan, Cevherhan Sultan, Esma Sultan.

Nurbanu Sultan Yaptırdığı Hayır Kurumları

Afife Nur-Banu Sultan Valide Sultanlığı döneminde İstanbul'un Üsküdar semtinde külliye, cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, kervansaray, hamam, darülkurra ve darüşşifa'dan oluşan Nurbanu Sultan Valide-i Atik Camii ve Külliyesi'ni Mimar Sinan'a yaptırmıştır. Bu eserin 1583 tarihinden tamamlanmasının hemen ardından 7 Aralık 1583 tarihinde oğlu III. Murad'ın saltanatı döneminde Nurbanu Sultan etmiştir. Ayasofya Camiinde bulunan II. Selim Türbesi'ne defnedilmiştir.
" } ] }