{ "title": "Kapıkulu ve Yeniçeri Ocağını Kuran Padişah", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/kapikulu-ve-yeniceri-ocagini-kuran-padisah-7160.jpg", "date": "19.01.2024 14:32:01", "author": "Nazlı Turan", "article": [ { "article": "Yeniçeri Ocağını ve Kapıkulunu Ocağını kuran padişah kimdir? 1362 yılında Anadolu Selçuklular'daki Hassa ordusundan ilham alınarak kurulmuştur. Kuran padişah ise Osmanlı'nın üçüncü padişahı olan Birinci Murat (Hüdavendigar) tarafından kurulmuştur.

Birinci Murat Anadolu'da faaliyet göstermek yerine daha çok Balkan fetihlerinin önemsemiştir. Özellikle Edirne ve Filibe fethedildikten sonra Bizans ile Balkan'ın bağlantısı kalmamıştır. Bu fetih sonrasında Macar, Sırp, Bulgar, Eflak ve Bosna Kuvvetlerinden oluşan Edirne üzerinden bir haçlı ordusu yola çıkarmıştır. Bu Haçlı ordusunun çıkarılmasının amacı Türkleri rumeli'den atmaktır. Bundan dolayı haçlılar ile Sırpsındığı Savaşı yapılmıştır ve Osmanlı Devleti bu savaştan zafer kazanmıştır. Bu savaşın diğer bir özelliği ise Osmanlı Devleti'ne karşı oluşturulan ilk haçlı ittifakı başarısız olmuştur. Böylece Balkanlardaki macarların üstünlüğü kalmamıştır. Ayrıca Edirne savaştan sonra başkent yapılmıştır.

Bu savaş sonrasında Osmanlı'nın Balkanlardaki ilerleyişini durduramayan Bulgarlar vergi vermeyi kabul etmek zorunda kalmışlardır. Böylece Osmanlı üstünlüğünü tanımış ve onun egemenliği altına girmiş olmuşlardır. 1389 yılında Kapıkulu ve Yeniçeri Ocağı'nı kuran padişah olan Birinci Murat 1. Kosova savaşının haçlılar ile yaparak zafer kazanmıştır. Birinci Murat savaş alanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilmiştir. Bu savaşın önemi ise Türklerin Balkanlardan kolaylıkla atılamayacağı anlaşılmıştır. Ayrıca bu savaşta ilk kez Osmanlılar top silahını kullanmışlardır.

Kapıkulu ve Yeniçeri Ocağı'nı kuran padişah olan Birinci Murat döneminde Balkanlar'da meydana gelen gelişmeler
Kapıkulu ve Yeniçeri Ocağı'nı Kuran Padişah 1. Murat döneminde Anadolu'da meydana gelen gelişmeler
1. Murat döneminde devlet teşkilatında meydana gelen gelişmeler
  • Divan teşkilatı sistemli ve sürekli hale getirilmiştir.
  • Kapıkulu Ocağı kurulmuştur. (Kapıkulu Osmanlı döneminde padişahın komutası altında bulunan, hazineden çeşitli ödenekler (Ulefe) alan ve sürekli görev yapan askerlere denilmektedir.)
  • Yeniçeri Ocağı kurulmuştur. (Yeniçeri Osmanlı döneminde sürekli askerlik görevi yapan ücretli yaya askerlere verilen isimdir.)
  • İlk kez pençik sistemi uygulanmaya başlamıştır. (Pençik sistemi, asker yetiştirmek için savaş tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan acemi oğlan adaylarına verilen isimdir. Sözlük anlamı beşte bir demek olan pençik savaşlarda esir düşen insanlardan askeriyede kullanılmak üzere 5'te biri alınmasıdır.)
  • Rumeli Beylerbeyliği kurulmuştur. (Balkanlar'daki Osmanlı topraklarının yönetiminden sorumlu kuruluş.)
  • İlk kez tımar sistemi uygulanmaya başlanmıştır ve Tımarlı Sipahiler oluşturulmuştur.
  • İlk kez Veziri Azam atanmıştır. (Veziri Azam (Sadrazam) Osmanlı Dönemindeki başbakana verilen isimdir.
  • İlk kez kazaskerlik ve defterdarlık makamları kurulmuştur. (Kazasker, Osmanlı Döneminde kadınların başında duran kadının aşamasında bulunan ve divan üyesi olan devlet görevlisine verilen isimdir. Defterdar ise devletin maliye işlerini yönteme yetkisine sahip devlet görevlisidir.)
  • İlk kez Acemi oğlanlar Ocağı ve Topçu ocağı kurulmuştur.
  • Ülkenin hanedanın ortak malı anlayışı değiştirilmiştir; yeni anlayışla ülke hükümdar ve oğullarının ortak malıdır olarak benimsemiştir. Böylece merkezi otorite güçlendirilmiş ve taht kavgaları azaltılmaya çalışılmıştır.
" } ] }