{ "title": "Handan Sultan", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/handan-sultan-3188.jpg", "date": "21.01.2024 02:42:32", "author": "dilan kısa", "article": [ { "article": "Handan Sultan, 1576 yılında dünyaya gelmiştir. Tam ismi Devletlu İsmetlu Handan Valide Sultan Aliyyetü'ş-Şan Hazretleri idi. Doğduğunda adı Helen olan Handan Sultan aslen Rum asıllıdır. Güzelliğinden dolayı o dönemin Manisa sancak beyi olan III. Mehmet'e hediye edilmiştir. Böylece 1583 yılında hareme girmeyi başarmıştır. Bilinene göre III. Mehmet'in annesi olan Safiye Sultan ve ilk eşi olan Halime Sultan arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı Handan Sultan'ı III. Mehmet'e bizzat sunan Safiye Sultan olmuştur. Hareme daha girer girmez III. Mehmet'in karısı olmuştur. Handan Sultan III. Mehmet'in 3. Karısıdır. Diğer yabancı asıllı hanedan sultanları gibi Handan Sultan'ın adı da sonradan konulmuştur. Güler yüzlüğü ile bilinen Handan Sultan'ın ismi onun bu özelliğinden gelir.

Handan Sultan'ın ilk yılları

18 Nisan 1590 yılında oğlu Padişah I. Ahmed'i dünyaya getirmiştir. Daha o zamandan beri I. Ahmed'in her şeyiyle ilgilenmiş, oğlu için taht hayalleri kurmuştur. Baş haseki olmaması sebebiyle talihsizlikler yaşayan Handan Sultan, baş haseki olan Halime Sultanın oğlu Şehzade Mahmud'un tahtta gözü olduğunu düşünmüş ve bu durumun aleyhine birçok faaliyette bulunmuştur. Şehzade Mahmud'un rakibi olabilecek tek erkek evladın Şehzade Ahmed olduğundan anne Handan Sultan ve babaanne Safiye Sultan, Halime Sultan'ın oğlu Şehzade Mahmud'a karşı sürekli bir iş birliği içinde olmuşlardır.

Valide Handan Sultan

Çocuk yaşta tahta geçen oğlunun ilk 2 yılında çok etkili bir rol oynamış ve önemli kararlar alınırken söz sahibi olmuştur. Artık Valide Sultan olan Handan Sultan, hayatı boyunca oğlunu korumaya çalışmıştır. Bunun için kendince birçok önlemler almış ve uygulamıştır. Güçlenir güçlenmez sarayda farklı faaliyetlerde bulunan Handan Sultan, Safiye Sultan'ı ve beraberinde tüm yakınlarını da saraydan uzaklaştırmıştır. Ancak Sultan Ahmed, daha sancağa çıkmadan tahta çıktığı için ve Safiye Sultan da bütün alayıyla beraber saraydan uzaklaştırıldığı için saray iyice boş kalmıştır. Bunun üzerine Handan Sultan, devlet üzerinde daha da etkili bir rol oynamaya başlamıştır.

Handan Sultan'ın Devlet Üzerindeki Etkisi

Bir yönetici kademe oluşturmuş ve bu kademe ilk yıllarda etkili bir siyaset yürütmüştür. Bu kademede yer alan önemli bir isimde El-Hac Mustafa'dır. Handan Sultan, padişahı tesiri alan devlet adamlarıyla devleti idare etmeye çalışmıştır. Hatta bazı tarih raporlarına göre Padişaha ve emrinde yer alan paşalara olan ulaşımında Handan Sultan aracılığıyla olduğu bilinmektedir. Ancak doğrudan siyasetle ilgilenmemiş kendini geri planda tutmuş hatta hep hayır işleriyle alakadar olmuştur.

Handan Sultan'ın Ölümü

Handan Sultan ne yazık ki oğlunun saltanatı sırasında çok yaşamadı. Miladi takvime göre 12 Kasım 1605 yılında intihar ederek genç yaşta öldü. Cenazesi Ayasofya Camii'nde tüm devlet erkanın katılımıyla kılınan namazının ardından III. Mehmed'in türbesine defnedildi. Handan Sultan her ne kadar etkin roller oynasa da hiçbir zaman kayın validesi Safiye Sultan ve gelini Kösem Sultan kadar güçlü olamamıştır.
" } ] }