{ "title": "Hafsa Sultan", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/hafsa-sultan.jpg", "date": "21.01.2024 06:35:13", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Hafsa Sultan, bir Osmanlı Sultanıdır. Osmanlı Padişahlarından 1. Selim'in Trabzon da evlendiği ikinci eşi aynı zamanda muhteşem Sultan Süleyman'ında annesi olan bir Osmanlı Sultanıdır. Hafsa Sultan 5 aralık 1479 yılında Hafsa da doğmuş ve 19 Mart 1534 yılında ise Konstantinopolis de vefat etmiştir. Hafsa Sultan Ukrayna sınırları içerisinde Kırım hanlığında dünyaya gelmiştir. Hafsa Sultanın babasının adı 1. Mengli Giray Han'dır. Hafsa Sultan Padişah 1. Selim ile 1494'te evlenmiştir. Hafsa Sultanın hayatı boyunca yedi çocuğu olmuştur bunlar 1. Süleyman, Hatice Sultan, Fatma Sultan, Şah Sultan, Hafsa Hanım Sultan, Şehzade Korkut ve Beyhan Sultan'ın validesidir. Osmanlı Sultanı olan Hafsa Sultanın bilinen torunları arasında Şehzade Mustafa, Mihrimah Sultan ve 2. Selim olarak bilinir.

Hafsa Sultan

Osmanlı Sultanlarından olan Hafsa Sultan 1478-1479 yılları arasında doğduğu bilinen sultandır. Hafsa Sultan tatar Türkü olarak bilinmektedir. Ömrünün 16 yılını Trabzon sarayında yaşamıştır. Hafsa Sultan 1494 tarihinde şehzade Süleyman'ı dünyaya getirmiştir. Hafsa Sultan 1509 yılında Kırıma ve burada üç yıl kaldıktan sonra oradan da Saruhan sancağı olan Manisa'ya gitmiştir. Bu dönemlerde Hafsa Sultanın hayatı Şehzadelerin birbirleri ile olan mücadeleleri ile uğraşmakla geçmiştir. Yavuz Sultan Selim in ikinci eşi olan Hafsa Sultan Yavuz Sultan Selim'in 22 Eylül 1520'de vefatının ardından artık Hafsa Sultan Valide Sultan olarak eşi zamanında ulaşamadığı ikbali kazanmıştır. Artık Hafsa Sultan yedi kıta'ya hükmeden bir imparatorluğun o büyük haremine hükmeder olmuştur. Hafsa Sultan göz kamaştıran güzelliğinin yanı sıra çok büyük hayırlar yaparak adını Osmanlı tarihinin hayırseverleri arasında en üst sıralara adını yazdırmıştır.

Hafsa Sultan Manisa'da bulunduğu dönem içerisinde birçok cami, medrese, tekke ve çok büyük bir külliye yaptırmıştır. Hafsa Sultan 1513 yılında Sultaniye külliyesi yapımına başlatmış ve 10 yıl sonra 1523 yılında Sultaniye külliyesini tamamlatmıştır. Hayatını büyük bir bölümünü hayırlara adayan Sultan Hafsa çok sayıda camiler, mektepler ve külliyeler yaptırmıştır. Halen günümüzde Hafsa Sultanın eserlerini görmek mümkündür. Hafsa Sultan oğlu Kanunu Sultan Süleyman üzerinde çok etkili bir güç kurarak hiçbir zaman bu üstünlüğünü kötüye kullanmadığı ve her daim oğluna yardımcı olduğu ve sarayda olumlu bir idarecilik yaptığı bilinmektedir. Hafsa Sultan hem hayırsever olması ve aynı zamanda hem de çok temiz kalpli olması ile bilinen bir Osmanlı Sultanıdır. Hafsa sultan 19 Mart 1534 yılında 56 yaşında ebediyete intikal etmiştir. Hafsa Sultan Sultan Selim Camisinde eşi Yavuz Sultan Selim türbesi karşısında bulunan alana defnedilmiştir. Hafsa Sultanın mezarı daha sonra Kanunu Sultan Süleyman tarafından türbe inşa edilerek ölümsüzleştirilmiştir. Hafsa Sultan hayatı boyunca haremde iyi bir denge kurarak Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultanın önünde her daim bir set olarak Hürrem Sultanın yükselmesini engellemiştir. Halen günümüze kadar gelen Hafsa Sultanın birçok mektubunun da olduğu bilinmektedir.

" } ] }