{ "title": "Fatih Sultan Mehmet", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/fatih-sultan-mehmet(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:04:27", "author": "Toydeniz", "article": [ { "article": "Fatih Sultan Mehmet: İkinci Mehmet olarak da bilinir. 1432 yılında dünyaya gelmiş, babası 2. Murat, Annesi Hüma Hatun'dur. Osmanlı Padişahlarının yedincisidir. İstanbul'u fethettikten sonra Fetih'in Babası anlamına gelen \" Fatih\" unvanını almıştır.

Altı yaşından itibaren büyük sorumlulukların altına girmiş, kendinden beklenmeyecek başarılar göstermiş, üstün özelliklere sahip bir kişidir. Altı yaşında abisinin ölmesi üzerine Saruhan Sancak Beyi olduğu rivayet edilmektedir. Eğitimi bizzat Molla Gürani Hazretleri tarafından yapılmış, hırçın, dik başlı ama bir o kadar da zeki bir şehzade olan Mehmet, daha 12 yaşında babasının tahtı bırakması üzerine padişah oldu. Babası başkent Edirne'den ayrılarak Bursa'ya yerleşti. Osmanlı İmparatorluğunun başına 12 yaşında bir çocuğun oturduğunu öğrenen Bizanslılar haçlı seferi düzenleme hazırlıklarına başladılar. Mehmet olayın vahametini anladı ve babasını ordunun başına geçmek üzere çağırdı. Fakat babası: ben artık padişah değilim gelemem deyince, babasına 12 yaşında bir çocuktan beklenmeyecek bir cevap verdi. Eğer padişah siz iseniz geliniz ordunun başına geçiniz. Yok eğer padişah ben isem, size emrediyorum geliniz ordunun başına geçiniz. Bunun üzerine babası 2. Murat Edirne'ye gelerek ordunun başına geçti ve Varna'da haçlı ordusunu bozguna uğrattı. 2. Murat vefatı 1451 yılına kadar tahtta kaldı. 1451 yılında Fatih ikinci defa tahta çıktı. Bu sefer 19 yaşında daha da olgunlaşmış, devlet işlerinde tecrübe edinmiş, babası ile birçok sefere katılmış biri olarak döndü. Tahta tekrar oturduğunda aklında Osmanlı topraklarının tam ortasında kalmış, bir kangren halini almış, Bizans meselesini kökten çözme planları vardı. Bunun içinse Konstantinapolis'in fethedilmesi gerekti. 2 yıl sadece bunun planlarını ve hazırlıklarını yaptı. Edirne'de büyük, manevra kabiliyeti ve etkisi yüksek toplar döktürdü. İstanbul halkı arasına birtakım casuslar soktu. Halkı bu sefer İstanbul'un alınacağı konusunda içeriden işledi. Tam Anadolu Hisarının karşısına Rumeli Hisarını yaptırdı. Nihayet kuşatma başladı ve ilk olarak adalar fethedildi. Ardından tam 2 aylık kuşatmanın ardından güzel şehir İstanbul fethedildi. Fethin ardından Fatih şehri yeniden dekore etti. Artık İstanbul Osmanlı İmparatorluğunun yeni başkenti olmuştu. Artık bir çağ kapanıp yeni bir çağ başlamıştı. İstanbul'un fethinden sonra Fatih'in seferleri devam etti. İlk olarak Sırplar ve Macarlar üzerine, ardından Bosna-Hersek Seferi, Eflak-Boğdan seferi, Arnavutluk Seferi, Trabzon Rum Devleti Seferi. Bunlardan Eflak Boğdan seferi tarihte ayrı bir öneme sahiptir. Fatih tarafından kendisine biat etmesi karşılında Eflak-Boğdan Prensliğine getirilen Kazıklı Voyvoda Osmanlı'ya bağlıymış gibi görünerek gizliden düşmanlık yapmış ve gönderilen alçileri kazığa oturtması ile nam salmıştır. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet sefer düzenleyerek Voyvodayı etkisiz hale getirmiş ve kellesini kestirmiştir.

Şanla şerefle yazılmış bir hayat hikayesi, Peygamber Efendimiz tarafından cennetle müjdelenmiş bir komutan, hep başarılarla dolu bir padişahlık. Allah her kuluna nasip etmez böyle bir kader. 1481 yılında vefat ettiğinde geriye koca bir imparatorluk, fethedilmiş, başkent yapılmış bir İstanbul bıraktı. Gül hastalığından öldüğü veya zehirlendiği rivayet edilir. Ölüm sebebi kesin bilinmemektedir. Naaşı İstanbul Fatih cami bahçesindeki türbesinde bulunmaktadır. Hocası Akşemseddin hazretlerinden iyi bir dini eğitim almış, çok iyi derecede askeri bilgi ve tekniğe sahip, yaklaşık 8 tane dil bildiği söylenen, bir hükümdardır. 3 erkek 4 çocuğu olduğu bilinmekte olup, öldükten sonra bunlardan Beyazıt tahta geçmiştir.
" } ] }