{ "title": "2. Viyana Kuşatması", "image": "https://www.osmanlipadisahlari.gen.tr/images/2.-viyana-kusatmasi.gif", "date": "20.01.2024 15:49:12", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "II. Viyana Kuşatması, IV. Murat döneminde 1683 yılında Osmanlı Devleti'nin Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşmiştir. Avusturya yönetimi himayesinde bulunan Macarlara baskı uyguluyor ve ağır vergilerle eziyordu. Ayrıca mezhep konusunda hürriyet uygulamıyordu. Macarlar Tökeli İmre önderliğinde Avusturya yönetiminin baskısına dayanamayarak Osmanlı Devleti'nden yardım istedi. Osmanlılar zaten Tökeli İmre'yi yukarı Macaristan karalı olarak tanıyordu. Osmanlı Devleti ile Habsburglar arasında 20 yıllık barış antlaşması vardı. Habsburglar, Macaristan içlerine tecavüzde bulununca Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa'ya Osmanlı ordusunu sefere çıkarma konusunda Padişah IV. Mehmet'i ikna etmek için bir gerekçe oldu. Padişah IV Mehmet, Merzifonlu Kara Mustafa'ya Yanıkkale ve Komarom kalelerini kuşatmaya yetki verdi ve Viyana Kuşatması için sefer hazırlıkları başladı. (21 Ocak 1682)

II. Viyana Kuşatması İçin Hazırlıklar

Viyana, Almanya- Doğu Akdeniz ticaret yolu üzerinde oluşu nedeniyle Osmanlı Devleti'nin stratejik hedefleri arasındaydı. Kuşatma için görülmemiş hazırlıklar yapıldı ve Avusturya'ya giden yollar tamir edildi. Cephane, top ve mühimmat ve her türlü kaynaklar devletin her yanından bu lojistik merkezlere gönderimi gerçekleştirildi. 3 Aylık bir seferde Osmanlılar kışın Viyana'da olacaklardı. Nitekim kış süresinde Habsburglar Lehistan ile antlaşma sağladılar. Antlaşmaya göre Osmanlılar Krakowa saldırırsa Habsburg kuvvetleri Lehistana yardım edecek, buna karşılık olarak Osmanlılar Viyana'ya saldırırsa Lehistan ordusu yardıma gelecekti.

Mayıs başlarında Osmanlı ordusu Belgrad civarına yaklaştı.7 Temmuz'da 40.000 Tatar kuvveti Viyana'nın doğusuna yaklaştı. Kuşatma süresince Habsburg imparatoru I. Leopold Viyana'dan kaçtı ve Linz'e yerleşti. Lehistan kralı ise antlaşmaları gereği bir ordu hazırlayıp Viyana'ya yolladı.

II. Viyana Kuşatması

14 Temmuz 1682 günü Osmanlı ordusu Viyana'yı kuşattı. Viyanalılar şehir girişindeki evleri yıkarak boş bir alan açtılar. Osmanlılar zaman konusunda büyük hata yapmaları Viyana Kuşatması'nın başarısız olmasını sağladı. Savaşı ilan ettikten sonra ilerlemek için çok zaman harcamaları, Viyana'ya yardımın ulaşmasına olanak verdi. İlk kuşatma esnasında her türlü yardımın kesildiği ümitsizliğin arttığı dönemde Graf Ernst Rudiger von Starhamberg bir askeri nöbette uyurken gördüğü taktirde öldürüleceğini söylüyordu. Kuşatma ağırdan alındıkça yardım gelmeye başladı. Lehistan Kralı Sobieski'nin 120.000 kişilik yardım takviye gücünü, Kırım Hanı Murat Giray Han'ın durduramaması üzerine Viyana Kuşatması'nda başarılı olunamadı.

II. Viyana Kuşatması'nın Sonuçları
" } ] }